29 mai 1953 Džomolungma

Everesti lugu teab vist küll igaüks ja üsna igav on siin seda uuesti leierdama hakata. Või kui tekib hull nõudlus ehk siis kommentaarid tasandavad asja ära.

Mount Everest või Džomolungma või Sagarmāthā – 8848 meetrit üle merepinna. Asub Nepaali ja Tiibeti (Hiina RV okupeeritud) territooriumil.

[singlepic=147,320,240,,center]Esimesena jõudsid tippu Edmund Hillary, Tenzing Norgay briti ekspeditsiooni koosseisus, mida juhtis sir John Hunt 1953 aastal 29 mail 11:30 kohaliku aja järgi. Lõuna küljelt ehk siis Nepaalist.

Esimestena ilma lisahapnikuta jõudsid tippu 8. mail 1973 Reinhold Messner ja Peter Habler.

Esimene eestlane ja ka senini ka ainus Eestist pärit mägironija tipus on Alar Sikk. Tippu jõudis 22. mail 2003 põhja poolt, Tiibetist. Ehk siis tänavu möödus sellest 5 aastat. Ilma lisahapnikuta eestlased sinna jõudnud veel ei ole. Ehk kunagi jõuavad.

Soovitav lugemine peaks olema [singlepic=157,320,240,,right]

Eesti keeles 1960 ilmunud Lumetiiger, Tenzingi sisekaemused ja vedru mis teda ülesse vedas. Mite ainult 1953 aasta ekspeditsioon, vaid lapsepõlvest saadik.

John Hunti “The Ascent of Everest” – põhjalik ülevaade ekspetsi kokkupanekust, varasematest üritustest, ettevalmistusest – kuni toiduratsioonide ja kasutatud varustsuse nimekirjadeni välja.[singlepic=156,320,240,,right]

The Royal Geographcal Society – pildivaramu

TÄIENDUS: Hannese mõttekäigule American Alpine Journal 1954 lk 210

[singlepic=158,320,240,,center]

2 Comments on “29 mai 1953 Džomolungma”

  1. Igasuguseid kummalisi teooriaid liigub. Aastate vältel on sahistatud väidetavast 1952. aasta talvisest venelaste ekspetsist Everestile, mis arvestades tolleaegseid NSVL-Hiina suhteid ilmselt poleks olnud tõenäoline. Eesmärgiks oli muidugi brittidest ettejõudmine. Ekspetsi juhina mainitakse kedagi dr. Pavel Datschnolian’i kes koos viie teise ronijaga olevat jäänud kadunuks tiputõusul. Ühe 1960. aasta Hiina põhjakülje ekspetsi osalise sõnul olid nad leidnud 8500 meetri pealt telgi. Huvitav, kas sellenimeline alpinist on tõesti kunagi eksisteerinud? Inglisekeelsed veebiavarused rohkem infot sellenimelise vene alpinisti kohta ei anna.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga