Seitsmes teade (Marx)

Jõudu! Ekspetsil on asjad jõudsasti arenenud, et igav ei oleks. Nimelt eile mindi ülesse ABC-sse. Tee peal tundis Erkki väsimust ja liikus raskelt. Seepeale mõõdeti tema vere hapnikusisaldust, mis osutus madalaks 53%. Normaalne merepinnal on 96%, kusagil 40-30 juures hakkab juba muutuma ohtlikuks. Otsus oli lihtne Erkki pöörab ümber ja läheb baaslaagrisse tagasi, teised lähevad edasi ABC-sse. Lepiti kokku, et Erkki annab õhtul kell 8 taskulambiga märku, et on ilusasti laagris ja kõht täis. Laskumistee tuttav ja olukord tundus kontrolli all olevat. Kell 8 ja kell pool üheksa, mingit märguannet ei tulnud. Seepeale laskus ülejäänud punt ABC-st alla, et kontrollida ega mingit jama pole. Mäevarustus jäi ülesse. Laskudes avastsid nad Erkki ilusasti kivide vahelt magamas. Kuna jõgi oli pärastlõunal sulaveest kõrge ja ta ei saanud sellest üle. Unehoos oli jäänud märkamata ka kellaaja kiire kulg. Koos laskuti BC-sse. Söödi vorsti ja mindi magama. Täna läksid ülejäänud 5 ilma Erkkita ülesse – uuesti tipuüritusele. Normaalne aklimatt tuleb kusagil 2 nädalaga: Keerulise selgituste kohaselt on see seotud vereloome protsessiga, mille samm on umbes 2 nädalat (Rooden). Aktiivne aklimatiseerumine algas ekspetsiliikmetel aga alles 17.07, seega mäes oldud nädal. Kui siia otsa lisada veel Boriss Slepikovski teooria, et organismil on kogemuslik mälu, mis võimaldab lihtsamalt aklimatiseeruda neil, kes varem rohkem kõrgemal käinud. Teooria on küll nats kahtlane, aga mingi tõetera seal on – vähemalt oskab alpinist ise eeldada mis organoom teeb.  Erkkil kõrguse kogemus suht kasin, minek kiire ja sportlane ka (vt A.Siku sportlase juttu). Hulk tegureid, mis kiire aklimati vastu. Ühesõnaga teised lähevad tipule, Erkki on BC-s ja kui Marx saab kiirelt ja ilusalt tehtud, siis on kõigil veel võimalus hiljem 1 tipp teha. Lisatud ka üks enamvähem kuulatav Joosu kõne. Teised on jällegi tšekistide poolt saboteeritud.

2 Comments on “Seitsmes teade (Marx)”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga