12.08 kaks

Tere baaslaagrist (koma) meil on kõik ilusasti. Ilm on suhteliselt sant, pilvisus ja hägu, all pool sajab vihma ning teiselpool Hani lund. Hannes-Joosu endiselt 6900 m peal. Tänase päeva sisustasid nad lumeaugu
kaevamisega, kuna telgi sadas nii kinni, et seal kehv olla. Plaan on homme, tingimuste lubades alustada laskumist, hetkel on pundis 2 venkut ja 6 ukrainlast. Kes ka kõik on 6900 m peal. Need ukrainlased, kes Musta Obeliski juures kinni on plaanivad hommikul kella 6st hakata liikuma Vaza Pshaveli (6900 m) juurde, et siis koos alla tulla. Küsisin üle, gaasi ja toitu poistel jagub veel mitmeks päevaks, samuti jätsid nad 5900 m peal kah nats gaasi. Seega Pobeda tippu sellel aastal me ei jõua. Baaslaagri elu oli täna tohutult intensiivne - tehti lumehermafrodiit, 2 meetrit kõrgust ja sama ümbermõõt. Ning lõppeks sai ka rahulikult magada. (eile tegid sloveenid baasi viinast tühjaks). Ah siis oli paar küsimust ka, kõigepealt küsis Matkasõber küsimuse komade, kui kirjavahemärkide kohta. Julgen väita et koma on eesti kirjakeeles ületähtsustatud värd mille kasutamine tõenäoliselt aja jooksul välja sureb. Muidu ametlikus kirjavahetuses ja tänu kehtestatud eesti kirjakeele standardile tuleb neid kasutada, kuid muus osas vastavalt juhuslikkuse printsiibile. Siimult tulid mõned mägironimise alased küsimused ka: 1) Mis on Pobeda raskuskategooria? Pobeda tavamarsruut on 5B vene raskuskategooria (vt. ka Firni kodukal on Hiiemäe poolt tõlgitud vene kategooriate andmise alused); 2) Mis varustus neil kaasas on? Varustusest on 30 meetrit 7,8 mm köit, tavalised alpikirkad, kummalgi 1 jääpuur, jumar, vöösüsteem. Kaljunaelu jmt. ei ole. Marsruut on ettevalmistatud, ses mõttes, et seal on tugiköied peal, kuid lume jmt. tuleb ikka ise tegeleda. 3) 5. laager ongi juba harjal, Musta Obeliski juurde nad seekord ei jõua, seega 6. laagrit ei tule. 4) Kas keegi veel Hani teha jõuab - vastus: jõuaks, aga ei tee. Ja tänud heade soovide eest! Mis sõda see Gruusias on, kas Gruusia-Abhaasi või Gruusia-Vene? Tervitustega K-E ja Urmas (tsensor).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga